Różne typy zakładów pasów stosowane w kurtynach chłodniczych
Zakład pasów może być elementem uzupełniającym konstrukcję kurtyny chłodniczej, ale wcale nie musi tak być. Nie ma jednej ogólnej odpowiedzi na pytanie, czy warto się na niego zdecydować. Zakład pasów (częściowy lub całkowity) bywa dodatkiem praktycznym, bo jednak wzmacnia on kurtynę i zapewnia jej wyższą grubość, ale czasami może on wręcz przeszkadzać, dlatego powinno się go stosować tylko wtedy, gdy naprawdę się go potrzebuje.
Kurtyna chłodnicza bez zakładu w niektórych miejscach okaże się bowiem w zupełności wystarczająca. Dzięki temu, że jest ona lekka i łatwa do odsuwania, przeważnie używa się jej w pomieszczeniach wewnętrznych. Można oddzielać nią różne strefy. Wyznaczać stanowiska dla poszczególnych pracowników, by każdy wiedział, gdzie ma w danym momencie funkcjonować. Pojedynczy rząd pasów nie da jednak jakiegoś niesamowitego zabezpieczenia. Raczej nie zapewni on większej ochrony przed zewnętrznymi czynnikami, takimi jak hałas czy przeciągi.
Zakład częściowy występuje natomiast w tych kurtynach chłodniczych, które są budowane przez dwa identycznie wyglądające rzędy pasów. Stosuje się je równie często w pomieszczeniach wewnętrznych, co na zewnątrz. Kurtyny te zapewniają już dużo lepszą izolację akustyczną, a przy tym chronią przed wyższymi lub niższymi temperaturami. Świetnie dają sobie radę z przeciągami i ogólnie rzecz biorąc niekorzystnymi warunkami pogodowymi. Taka kurtyna ma więc dużo lepsze właściwości od tej opisywanej w poprzednim akapicie, a przy tym kosztuje mniej od kurtyny charakteryzującej się pełnym zakładem.
Nie da się jednak ukryć, że najbardziej specjalistyczna kurtyna chłodnicza to właśnie kurtyna budowana przez dwa rzędy pasów tworzące tzw. pełen zakład. Specyficzne ułożenie pasów tworzących te rzędy doprowadza do stworzenia kurtyny o rewelacyjnych właściwościach. W efekcie otrzymuje się produkt, który gwarantuje kompletną ochronę przed wiatrem i przeciągami, a przy tym zapewnia maksymalną izolację akustyczną oraz maksymalną izolację termiczną.